Toekomstvisie De Onlanderij (horeca)

Onderstaande visie heeft betrekking op het horeca-gedeelte van project De Onlanderij. Voor informatie over het gehele project kunt u op https://www.natuurmonumenten.nl/poort-tot-de-onlanden kijken!

Waarom verbouwen?
Ruim 5 jaar geleden zijn wij, Manon en Pieter, begonnen met het uitbaten van de horeca op De Onlanderij in het voormalige woonhuis. Het idee was om, samen met Natuurmonumenten, te verkennen waar vraag naar is op deze prachtige locatie. We hebben onze gasten en hun wensen goed leren kennen in deze periode. Het huidige pand is echter een oud houten woonhuis dat steeds meer gebreken vertoond en niet ingericht is voor een efficiënte bedrijfsvoering.

De huidige situatie vraagt een buitenproportionele inzet van ons beiden. De oplossing hiervoor ligt onder andere in het aanstellen van een á twee vakkrachten. Een kleine verruiming van de openingstijden en het aantal zitplaatsen is echter nodig om hiervoor de financiële stabiliteit te bieden.

Wij willen de ongedwongen sfeer ten aller tijden behouden, er bestaat geen wens om een uitgebreide feest- en partijenlocatie te worden.

Conceptuele invulling
Eten en drinken op een natuurrijke buitenplaats. Duurzame proeftuin waar iedereen zich thuis voelt. De Onlanderij is de ideale plek voor een goede kop koffie, smakelijke lunch, gezellig avondmaal en kleine zakelijke bijeenkomsten. Het groene, beschutte terras is dè plek om te genieten van de omgeving die vermaak biedt voor jong en oud.

Voorzieningen
•Eethuis (dag-en avondopenstelling). Geschikt voor koffie, lunch, maaltijden en bijeenkomsten van kleinere gezelschappen.
•Af te scheiden ruimte in het restaurant ook geschikt voor besloten lunches en maaltijden (verjaardagen, jubilea of andere familiaire aangelegenheden) en voor kleine zakelijke bijeenkomsten (vergaderingen, trainingen).
•Terras met aantrekkelijke zonligging en zichtbaar voor passerende wandelaars en fietsers. Het terras biedt uitzicht over de natuurrijke omgeving. De sfeer van de huidige situatie blijft behouden maar wordt aangepast om toegankelijker te maken voor iedereen.
•Veilige speelplek voor jonge kinderen (2-8 jaar) in het zicht van het terras, geschikt voor gezinnen.
•Ondersteunen van activiteiten van Natuurmonumenten.
•Van de huidige 40 zitplaatsen in het restaurant naar ca. 65.
•Van de huidige 80 zitplaatsen op het terras naar ca. 100.
•Indicatie openingstijden: woensdag t/m zondag 10:00-20:00 keuken geopend, intentie om 22:00 leeg te zijn.

Interieur
•Gezellig tijdloos interieur waar wij het huidige huiskamergevoel willen behouden.
•Relatie met de aangrenzende natuur. Gebruik van natuurlijke materialen en kleurstelling, passend bij de stoere omgeving.
•Zitplekken met zicht op het terras en speelplek of de natuurrijke omgeving.

Assortiment menukaart
•Toegankelijke menukaart met gerechten van klassiek degelijke kwaliteit.
•Prijsniveau is marktconform.
•Lunchkaart voortbordurend op het huidige concept met degelijke, huisgemaakte specialiteiten.
•Dinerkaart met mix van klassieke- en wisselende seizoensgerechten.
•Uiteraard wordt er aan de kleintjes gedacht.
•Ruim vegetarisch aanbod.
•Link met duurzaam, groen en biologisch.
•Lokale leveranciers en veelvuldig gebruik van producten uit Groningen en Drenthe.

Drankenassortiment
•Ruim en onderscheidend alcoholvrij assortiment.
•Lokale/biologische sappen en frisdranken.
•Bescheiden maar verrassend en kwalitatief aanbod alcoholhoudende dranken.

Terrasindeling en aankleding

Op het ontwerp van Heilien Tonckens is te zien dat wij gekozen hebben voor een natuurlijk terras.

Er zal slechts een klein gedeelte bestraat zijn, direct bij het restaurant, om de toegankelijkheid voor minder mobiele gasten te verbeteren. De rest van het terras zal, zoals nu ook het geval is, gras zijn met voornamelijk picknickbanken.

De bestaande singel aan de oostzijde wordt verbreed met onder andere fruit- en notenbomen en struiken. Dit om de singel nog aantrekkelijker te maken voor vogels en zicht op de Borchsingel weg te nemen.

Aan de zuidzijde van het terras, aan de kant van het fietspad, komt een lage vlechthaag. Deze haag van onder ander meidoorn, hulst en haagbeuk zorgt er voor dat het terras nog beschutter is. Tevens voorkomt deze haag dat er gasten van het fietspad het terras opkomen, dit kan enkel via de hoofdingang.