Manon & Pieter

Sinds 2016 baten wij, Manon en Pieter Dijkema, de horeca op De Onlanderij uit.

Een ongedwongen, gezellige sfeer waar jong en oud zich thuisvoelt, dat is wat we uit willen stralen.

Manon heeft meer dan 25 jaar ervaring als gastvrouw en zorgt er samen met haar bedieningsteam voor dat de innerlijke mens goed verzorgd wordt. Elke kop koffie en thee wordt met zorg gemaakt van biologische en fair-trade ingrediënten.

Pieter is een ambachtelijk geschoold kok die samen met de witte brigade zorgt voor een diversiteit aan huisgemaakt gebak en lunchgerechten.

Samen zijn we continue op zoek naar verrassende (streek)producten met een verhaal welke we kunnen gebruiken in het restaurant, bij de evenementen en in het winkeltje.

Restaurant & Winkeltje

Eerlijke producten, zo veel mogelijk huisgemaakt en hoge kwaliteit zonder poespas.

Dagelijks bereiden Manon en haar team de verse, ambachtelijke dranken. De ingredienten zijn zoveel mogelijk biologisch en uit de omgeving. De bio/fair-trade koffie wordt door TikTak gebrand op nog geen 7km van hier! Oog voor kwaliteit en detail zijn erg belangrijk, niets gaat naar tafel tenzij we er volledig achter staan.

In onze keuken wordt nog echt gekookt en gebakken. Pieter maakt het gebak met ingredienten uit de omgeving (zelfs van dit erf!) en houd rekening met de seizoenen. Smaak gaat boven alles. Brood wordt zoveel mogelijk zelf gebakken, soepen en sauzen zijn huisgemaakt en vol van smaak. We werken met rundvlees van De Kijkboerderij, dat proef je zeker terug in de burgers.

Winkeltje

In het winkeltje vind je verschillende cadeau- en streekproducten terug.
Dit zijn zorgvuldig geselecteerde producten welke we gebruiken in het restaurant, vinden passen bij het boeren-buitenleven en uitblinken qua kwaliteit.

Leuk om cadeau te geven of toch lekker zelf te houden!

Natuurmonumenten

Geen wateroverlast
Natuurmonumenten zorgt ervoor dat De Onlanden open blijft door te maaien. Grote grazers zoals Exmoorpony’s en Schotse hooglanders helpen hierbij door het gebied te begrazen. De vele moerasvogels profiteren van het hoge waterpeil. De veilige leef- en broedplek biedt ze in het voorjaar de kans om hun jongen groot te brengen. De waterbergingsfunctie zorgt ervoor dat de Groningers droge voeten houden bij langdurige regenval, maar biedt ook een bijzondere natuurbeleving dichtbij de stad. Een prachtige klimaatbuffer.

Natuurspeeltuin
Momenteel wordt er gewerkt aan de realisatie van speelnatuur.

Schuurtje van Boswachter Bart

Het ‘boswachter Bart’ schuurtje is ingericht door vrijwilligers van Natuurmonumenten en is een mooi startpunt voor excursies. Er zijn allerlei vondsten te zien, deels uit De Onlanden. Er liggen veren en schedeltjes, een goede kaart om je op het gebied te oriënteren en je vindt er veel over de geschiedenis van de omgeving. Heb je zelf iets gevonden? Dan leggen we dat graag in het schuurtje van ‘boswachter Bart’. Een waarneming gedaan? Zet het op het krijtbord. ook hangen hier schepnetjes om waterbeestjes te zoeken. Kortom, een levendige plek!

De openingstijden van het schuurtje van ‘Boswachter Bart’ zijn gelijk aan die van horeca op De Onlanderij. Van woensdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur.

De Koeien

Voor het beheer van de Onlanden worden de koeien ingezet van het ras Limousin. Het zijn mooie roodbruine runderen die gewaardeerd worden vanwege hun kwaliteit voor zowel vlees als hun raseigenschappen.

Een gedeelte van deze veestapel van Kijkboerderij ‘t Hoogeveld van Sytze en Alma van der Goot – Feunekes staat in de natte periodes in de Potstal van De Onlanderij.

Deze mooie dieren kunnen in de wintermaanden in de stal bezocht worden, vooral de kleine gasten vinden dit een waar avontuur! Zomers staan de koeien in De Onlanden.

Het biologische vlees van deze runderen vind u uiteraard terug op onze menukaart of kunt u zelf kopen bij De Groene Weg en Eerlijk Heerlijk Vlees.

Moestuin

De biologische moestuin Stichting De Onlanderij aan de Madijk in Eelderwolde bestaat vanaf mei 2015 en is ca 1000 m2 groot. Het terrein wordt elk jaar opnieuw voor een jaar ter beschikking gesteld door Natuurmonumenten.

Er zijn ca 20 mensen lid.Deelnemers zijn tot nu toe voornamelijk inwoners van Groningen (Zuid) en Eelde(rwolde). Ook bewoners van de kliniek van VNN aan de Borchsingel nemen deel aan activiteiten op de tuin.

Er zijn enkele vergaderingen in de winter waar we tips uitwisselen, nieuwe plannen maken en collectief (met korting) zaden bestellen. Zomers organiseren we collectieve werkdagen.

De tuin is verdeeld in 21 kavels die steeds door minimaal 2 mensen worden verzorgd.